Schweiz testar legalisera

Hampa i tobaksbutik

Idag kan Schweizare köpa CBD-produkter med 1% THC i sin lokala tobaksbutik. De har även tagit bort straffrättsligt åtal för innehav och har man under 10gram på sig får man i värsta fall lätta böter. Man beräknar att cirka 500 000 i Schweiz röker cannabis och därför vill landet testa en legal marknad för cannabis.

5000 deltagare i studien

I september 2020 bestämdes det av folkhälsokontoret att 5000 personer kommer få möjlighet att köpa rekreationell cannabis lagligt. Detta kommer att träda i kraft 15 maj 2021 och detta gör Schweiz till första landet i europa där hela kedjan, från odling till försäljning blir helt laglig. Studien kommer minst att pågå i 5 år.
Deltagarna måste bevisa att de redan idag brukar cannabis. De får då ett intyg på att de får lov att inneha samt bruka cannabis. Produkterna de köper får max innehålla 20% THC och de måste vara odlade och paketerade i Schweiz. Produkterna som brukarna kan köpa måste vara förseglade så att barn inte kan öppna paketen och de måste även ha varningsstämpel och deklaration på innehållet.

Varför vill Schweiz testa legalisera?

Anledningen till att Schweiz vill gå denna vägen beror på att trots att det är olagligt att odla, sälja och köpa cannabis idag så är den svarta marknaden enorm. Genom denna studie kan man följa upp och se effekterna av en legalisering samt att man kan garantera kunderna cannabis av hög kvalitet.

Även om Schweiz inte har samma problem med kriminella gäng som styr cannabisförsäljningen så ser staten det som ett problem att befolkningen köper produkter som inte är kvalitetstestade och som kan vara besprutade. Schweiz vill inte heller bidra till att göda den svarta marknaden med pengar och vill därför testa en sundare variant. Kan detta vara något för Sverige att prova för att få ger kriminalitet, få bort cannabis från ungdomar och samtidigt få in mer skattepengar?

Referenser:

Switzerland to trial legal cannabis market

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *