cbd, thai cannabis, cannabis

Guvernör Andrew Cuomo undertecknade lagförslaget i onsdags (31/3), 12 timmar efter att lagstiftaren godkända förslaget. Detta gör New York till den femtonde delstaten där cannabis är legaliserat.

Är rekreationell cannabis nu laglig att bruka i New York?

Ja! Att använda cannabis är nu helt lagligt. Där det är lagligt att röka tobak är det även lagligt att röka cannabis säger Liz Kreuger, en av förespråkarna till lagförslaget.

Du kommer inte få röka cannabis i skolor, på arbetsplatser eller om du sitter i en bil. Orter och kommuner kan på eget bevåg förbjuda cannabis-rökning.

Till skillnad från tidigare så får poliser inte längre stoppa en person om de känner en doft av cannabis. De får inte heller söka igenom en bil om de inte kan styrka att föraren kör påverkad.

Hur mycket cannabis får man ha?

New York-borna får nu lov att ha 85 gram cannabis på sig och de kommer även få odla tre plantor per person (max 6 plantor). Hemma får man lov att ha 2,2 kilo cannabis men då är det viktigt att man förvarar blommorna säkert inlåst.

Att ha egna odlingar hemma kommer bli lagligt inom 18 månader efter att första cannabis-affären har öppnat.

Vad händer med de som blivit straffade för cannabis-innehav?

Den som tidigare dömts för innehav av små mängder cannabis kommer att få sitt fall prövat igen. Om mängden cannabis ligger under den nya lagliga gränsen kommer straffet och pricken i registret att strykas.

Kommer detta gynna även de som inte röker cannabis?

Ja på många punkter. Precis som i Sverige har polisen i New York jagat cannabis-rökare. Detta får de inte längre lov att göra vilket gör att de kan lägga resurser på riktiga brott.

Legaliseringen beräknas dessutom att skapa 60 000 nya jobb och generera 350 miljoner dollar i skatteintäkter till staten. Skatten kommer att hamna på 14%

9% kommer gå till staten, 3% till kommunen där försäljningen sker och 1% till länet. Från de 9% som går till staten har 40% öronmärkts för samhällen som tidigare drabbats hårt av USA:s War On Drugs, 40% kommer gå till skolor och 20% kommer gå till drogrehabilitering och utbildning.

Var kommer man kunna köpa laglig cannabis?

Precis som i till exempel Colorado och Nevada så kommer det finnas företag med tillstånd att sälja cannabis, så kallade dispensaries. Man håller nu på att arbeta fram hur reglerna ska ut för att få starta denna typ av företag och man beräknas vara klara om 18 månader.

När väl reglerna är satta kommer man alltså att kunna handla cannabis över disk, man kommer kunna beställa över nätet och det kommer även bli tillåtet med cannabis-klubbar, ungefär som coffee-shops i Amsterdam. Detta kommer bli helt unikt för New York.

Kommer detta att påverka de med medicinsk cannabis?

New York startade sitt medical marijuana program 2014 och detta kommer nu att genomgå ett antal förändringar. Programmet kommer göras mindre restriktivt och listan över medicinska åkommor kommer att göras längre, bland annat kommer man att inkludera Alzheimers och muskeldystrofi. Patienterna kommer att erbjudas flera olika alternativ, allt från rökbara cannabisblommor till edibles och oljor.

Kommer fler delstater att legalisera?

Under de senaste åren har det gått för legaliseringen i USA. I och med att en legalisering innebär så många fördelar så finns det ingen anledning till att tro att det kommer stanna av nu.


Källor: